Ne propunem... să putem oferi, pe cât posibil în mod direct, informațiile despre A.A necesare dar și la cerere. pentru toți aceia care au un contact în activitatea lor cu persoane afectate de alcoolism, prin profesia lor. Aici ne gândim la specialiști din domeniul sănătații, educației, membri ai clerului, avocați, asistenți sociali, lideri sindicali, dar și managerilor pe diverse industrii, oficialilor guvernamentali, precum și celor care lucrează în domeniul recuperării din alcoolism sau in centrele de corecție și tratament. Informațiile pe care dorim să le furnizăm sunt în principal despre cum am fost, cum suntem, ceea ce putem face, și ceea ce nu putem face...
De pildă, multe cadre medicale au găsit căi efective de a îndruma pacienţii către AA. Unul dintre ei declara: „Nimeni nu suferă mai mult decât un alcoolic. Când ajungi să cunoşti viaţa unui alcoolic şi îl ajuţi să se recupereze, când ai ocazia să observi această schimbare de necrezut dintr-o persoană suferindă, neajutorată şi bolnavă (pe moarte) într-o persoană plină de viaţă, în deplinătatea capacităţilor şi fericită, ai parte de o experienţă bogată, profundă şi recompensatoare. AA este mijlocul cel mai eficient de a ajuta un alcoolic să renunţe la băutură.”
Alt medic sugerează cadrelor medicale să participe la întrunirile deschise ale AA, deoarece este extrem de dificil să recomanzi cuiva cu încredere o organizaţie despre care ai puţine informaţii. Acest medic consideră că este util să existe o listă a persoanelor de contact în AA, pentru a însoţi pacienţii la prima întrunire la care participă.
Sugerează, de asemenea, anumite aspecte specifice de chestionat, ca de exemplu, la ce întruniri a participat, cât de frecvent şi dacă pacientul şi-a găsit un naş care să îi fie legătura cu asociaţia şi să îl ajute să îşi stabilească un program de recuperare. Fie că alcoolicul suferă de o boală de ficat sau de depresie emoţională, a-l aduce la abstinenţă este primul pas către recuperare.
AA şi alcoolismul
De la început, membrii AA au privit alcoolismul ca pe o boală. Alcoolicii nu îşi pot controla dorinţa de a bea, deoarece ei sunt bolnavi fizic şi mintal (emoţional). Cei mai mulţi membri AA au descoperit că unele deficienţe morale sunt caracteristice acestei boli.
Membrii AA au mai constatat că recuperarea efectivă poate începe numai cu o „auto-diagnoză”,adică prin recunoaşterea de către alcoolic a primului pas al AA: „Am admis că eram lipsit de putere în faţa alcoolului, că vieţile noastre deveniseră de necontrolat.”
Membrii AA au mai constatat că recuperarea implică abstinenţa de alcool şi că abstinenţa pe termen lung necesită o schimbare fundamentală a relaţiilor cu sine însuşi, cu alţii şi cu o Putere Superioară sie însuşi. Aceasta, deoarece din experienţa membrilor Alcoolicilor Anonimi, un alcoolic nu va putea niciodată să bea cumpătat.
Membrii AA sunt convinşi că dacă cineva a fost odată alcoolic va fi alcoolic pentru totdeauna, adică, indiferent cât timp s-a abţinut de la băutura, dacă bea din nou, reacţia sa la alcool va fi la fel de dezastruoasă ca înainte de abstinenţă. Prin urmare, AA nu oferă o vindecare, ci mai degrabă un proces continuu de recuperare bazat pe ideea simplă de a nu bea zi de zi.
Cercetătorii, cadre medicale şi alţii preocupaţi cu alcoolismul sunt interesaţi şi de cauzele acestuia. Pentru programul Alcoolicii Anonimi cauzele sunt nu numai considerate neimportante, dar se crede chiar că ele pot provoca distragerea de la abordarea directă a programului de abstinenţă şi recuperare.
Participând la prima întâlnire AA
Când un specialist recomandă AA, nici ei, nici alcoolicul nu trebuie să îşi formeze o părere despre eficacitatea AA după una sau două întâlniri, ci trebuie să îi dea AA-ului posibilitatea de a fi apreciat corect. În acest proces, e important de găsit un naş, chiar în mod temporar. Este de dorit – dar nu obligatoriu - a avea pe cineva să participe alături de noul membru la prima întâlnire AA. Noii veniţi au o sumedenie de întrebări. Naşul le poate da răspunsuri şi îi poate asigura pe noii veniţi că şi alţii au simţit aceeaşi şovăire şi teamă făcând primul pas către recuperare. Împărtăşind experienţa cu cineva cu probleme asemănătoare este un serviciu unic oferit de AA. În cele mai multe cazuri, cadrele medicale constată că membrii AA sunt nu numai dornici, dar şi nerăbdători să prezinte noilor veniţi programul AA.
Personalul medical care lucrează în strânsă legătură cu AA este în măsură să asigure coordonare, educaţie şi suport într-un domeniu care îi va aduce satisfacţii în ceea ce priveşte calitatea îngrijirii şi gradul de recuperare al pacienţilor. Invităm personalul medical să participe la o întâlnire deschisă şi să vadă ce poate oferi unui alcoolic o întâlnire AA.
Multe centre de tratament asociază alcoolismul şi dependenţa de droguri sub denumirea de abuz de substanţe sau dependenţa chimică. Pacienţilor, atât alcoolici, cât şi nealcoolici, li se prezintă AA şi sunt încurajaţi să participe la întâlnirile AA când termină tratamentul medical. Oricine poate participa la întâlnirile AA deschise. Numai cei cu probleme legate de consumul de alcool pot participa la întâlnirile AA închise sau pot deveni membri AA. O listă a întâlnirilor AA din țară o găsiți aici: https://grupuri.aaromania.ro/meetings/