METODA AA

O Metodă simplă de RECUPERARE

Participă la cât mai multe întâlniri

Pentru o reușită deplină este recomandat ca în primele 90 de zile să se participe la 90 de întâlniri.

Lucrează programul de 12 pași

Programul de 12 pași este un program care rămâne deschis pentru întreaga viață. Singurul pas care este necesar a fi făcut în întregime este Pasul 1, restul se pot face în timp așa cum simțiți dumneavoastră.

Ia-ți un sponsor

Sponsorul este un prieten din AA care este abstinent de mai multă vreme și care reprezintă un exemplu pentru dumneavoastră demn de urmat. Sfaturile și ajutorul lui fiind de mare folos în păstrarea abstinenței.

Aveți Întrebări?

Indiferent ce întrebări ați avea și oricât de sigur ați fi pe răspunsul la ele, vă sugerăm să vă păstrați mintea deschisă și să ne contactați! Înaintre de a ne adresa întrebarea dumneavoastră vă invităm să citiți răspunsurile câtorva dintre cele mai uzuale întrebări.
Click aici

Avem Răspunsuri?

Foarte probabil că nu vom avea răspunsuri la toate întrebările dumneavoastră, însă referitor la probleme legate de consumul de alcool și boala alcoolismului noi considerăm că avem suficiente răspunsuri în așa fel încât să puteți decide apoi în cunoștință de cauză.
Click aici

Colaborare cu instituții

Din următoarele DOMENII

Centre de Sănătate Publică

Centre de probațiune

Centre de recuperare și tratament

Instituții clericale

Penetenciare și Instituții corecționale

Instituții de stat și private

Despre AA

Ce este AA?

Alcoolicii Anonimi este o comunitate mondială de bărbați și femei din toate categoriile care se întâlnesc împreună pentru a ajunge și pentru a se menține abstinenți. Singura cerință pentru a fi membru este dorința de a înceta băutul. Nu sunt percepute cotizații sau contribuții pentru această calitate de membru. 

Cum se susține AA

De-a lungul anilor Alcoolicii Anonimi au afirmat și consolidat o tradiție de a fi pe deplin bazați pe auto-susținere, adică fără a solicita sau a accepta contribuții din afară. În cadrul comunității noastre este limitată superior și suma cu care se poate contribui de către orice membru individual.

De ce sunt Alcoolicii Anonimi... 'Anonimi'

Anonimatul este un fundament spiritual al AA. El disciplinează comunitatea să se guverneze mai degrabă prin principii decât prin personalități. Noi suntem o societate de egali și ne străduim să facem cunoscut programul nostru de recuperare, mesajul lui și nu persoanele care participă în acest program. De asemenea, anonimatul păstrat la nivelul mass-media asigură confidența membrilor AA în special a nou veniților, având siguranța astfel că apartenența lor la AA nu va fi divulgată.

Cum a început mișcarea AA

AA a început în 1935 când un agent de bursă din New York și un medic chirurg din Ohio (ambii sunt decedati acum) s-au întâlnit și au descoperit împreună că doi alcoolici "fără speranță" se pot fi de ajutor unul altuia în a rămâne abstinenți. Așa că ei au fondat AA-ul dintr-un efort de a ajuta alte persoane care sufereau de alcoolism și astfel ajutau-se pe sine să ramână abstinenți. AA-ul a crescut apoi odată cu formarea de grupuri autonome, la început în Statele Unite și apoi încet, încet în toată lumea.

Ce sunt "Cei 12 Pași"

Imediat după intrarea în comunitatea AA, am auzit vorbindu-se despre "cei 12 Pași" de recuperare din alcoolism. Am aflat apoi că acești pași sunt înregistrarea eforturilor celor dintâi membri, sunt pașii prin care au trecut ei de la băutul necontrolat, la abstinența senină.

Relațiile cu alte organizații

Comunitatea noastră a adoptat o politică de "cooperare", dar nu de "afiliere" cu alte organizații care se confruntă cu problema alcoolismului. Nu avem nici o opinie cu privire la aspecte din afara AA-ului și nu exprimăm nici o opinie nici nu susținem nici o cauză.

Cum își păstrează membrii AA abstinența

AA este un program bazat pe păstrarea abstinenței totale. Membrii, pur și simplu, stau departe de primul pahar în fiecare zi la timpul ei. Dacă înainte spuneam că de mâine ne oprim, acum spunem că azi nu bem. Abstinența se păstrează atât prin participarea la întâlnirile grupului, acolo unde se face un multiplu schimb de experiență, putere și speranță cât și prin intermediul celor sugerate în cei Doisprezece Pași recomandați pentru recuperarea de alcoolism.

Oricine poate participa la întâlnirile AA deschise

Orice persoană poate participa la reuniunile deschise ale AA. Acestea constau de obicei din discuțiile purtate de un lider și/sau doi-trei vorbitori care împărtășesc experiența lor privitoare la alcoolism și la recuperarea lor prin programul AA. Anumite reuniuni sunt organizate în mod special cu scopul specific de a informa publicul non-alcoolic cu privire la tot ceea ce membrii AA au aflat prin propria lor experiență. Medici, membri ai clerului, persoane publice sau funcționari sunt invitați la astfel de reuniuni. Doar întâlnirile închise sunt întâlniri la care participă membrii alcoolici și nou-veniții.

Cum poate fi găsit AA-ul

Căutați Alcoolicii Anonimi pe internet și veți găsi o mulțime de pagini. Google menționează că există peste 4.5 milioane pagini în engleză care vorbesc despre Alcoholics Anonymous, iar în română sunt aproape 10.000. Suntem prezenți în cele mai multe zone urbane unde există un grup AA sau un intergrup. Pentru a fi îndrumați la un grup este bine să apelați la unul dintre membrii noștri voluntari care se bucură să vă poată ajuta și să răspundă la întrebările dumneavoastră. Contactați-ne și vă punem în legătură cu ei. 

AA-ul în lume

Astăzi, AA-ul se exprimă ca mod de viață și este practicat în aproximativ 170 de țări. În cea mai mare parte este încă în continuă creștere, la fel ca în primele zile ale sale, prin acel miracol când un alcoolic ajută un alt alcoolic.

Descarcă acum foaia

   ... Despre AA

Te ajutăm în 12 pași
Cum face asta AA?

01

Împărtășiri

Membrii AA își împărtășesc experiența, puterea și speranța oricărei persoane care solicită ajutor pentru a-și rezolva problema cu băutul. AA oferă ajutor, îndrumare (așa-numita activitate de sponsorizare) oricărui alcoolic care dorește să înceteze băutul, indiferent de unde provine el.
02

Viață senină

Programul AA concretizat în cei 12 Pași de recuperare, oferă o șansă alcoolicului să trăiască o viață senină fără băutură.
03

Întâlniri de grup

Discutarea în amănunt a acestui program are loc în cadrul întrunirilor fiecărui grup AA. Aceste întruniri pot fi deschise sau închise:

a) la o întrunire deschisă pot participa atât membrii AA cât și cei care nu sunt membri AA. Participarea la o întrunire deschisă este cel mai bun prilej de a afla ce este AA, ce face și ce nu face.

b) La o întrunire închisă pot participa doar membrii AA.

c) Membrii AA pot ține întruniri, în spitale, biserici sau în penitenciare, de tip „Pasul 12” (pentru transmiterea mesajului) sau întâlniri obișnuite.

d) Membrii AA (sau grupul AA) pot fi solicitați să țină întruniri informative cu ocazia diferitelor manifestări sau în cadrul unor alte organizații sau instituții. Aceste întruniri au caracter de informare și deși și la ele se vorbește despre AA, nu pot fi considerate întruniri de grup obișnuite.
aa_ilustratii_site_rev01-15.png

Tot ca să vă ajutăm... sunt lucruri pe care nu le facem

CE NU FACE AA

aa_ilustratii_site_rev01-16.png


AA-ul…

 • nu oferă servicii religioase;
 • nu oferă cazare, servicii, bani, mâncare, îmbrăcăminte, alte servicii sociale;
 • nu acceptă bani pentru serviciile oferite sau contribuţii din afara AA;
 • nu oferă consiliere domestică sau vocaţională;
 • nu se angajează în educaţia pe tema alcoolului;
 • nu oferă scrisori de recomandare pentru eliberări condiţionate, avocaţi, tribunale, patroni, agenţii sociale;
 • nu furnizează motivaţia iniţială pentru alcoolici;
 • nu îi solicită pe membri;
 • nu iniţiază, finanţează cercetări;
 • nu ține o evidență a prezenței sau fișe ale membrilor;
 • nu îi monitorizează, controlează pe membri;
 • nu dă diagnosticuri/prognoze medicale/psihologice;
 • nu oferă servicii de dezintoxicare, medicale, spitalizare, medicamente;
 • nu se afiliază consiliilor directoare ale altor ONG-uri;

Caută pe site

Întâlniri grupuri AA

  Vrei să participi la o întâlnire AA? Ai aici o listă a întâlnirilor AA din România!