Cine sunt Alcoolicii Anonimi...?

Noi, membrii AA, suntem bărbaţi şi femei care am descoperit că nu putem bea controlat. Am aflat că trebuie să trăim fără alcool, dacă vrem să evităm dezastrul: distrugerea noastră şi a celor apropiati.

Datorită grupurilor de AA formate în mii de localităti, facem parte dintr-o comunitate fără frontiere şi fără un cadru formal, care există în peste 115 ţări. Nu avem decât un singur obiectiv: să ne păstrăm abstinenţa şi să-i ajutăm pe cei care ne cer ajutorul ca să ajungă la abstinenţă. În România există 53 de grupuri și ceva mai mult de 500 de membri... Grupurile noastre se țin în spații diverse închiriate la sume modice în spidale, centre sociale, biserici... etc fără însă a ne asocia cu acestea.

Nu suntem reformatori şi nu suntem afiliaţi la nici un grup, la nici o cauză, la nici o orientare religioasă. Nu avem ca scop să propăvăduim abstinenţa de la băutură în lume. Nu desfăşurăm nici o campanie de recrutare de noi membri şi nu dorim să ne impunem asupra nimănui punctul nostru de vedere în privinţa alcoolismului, dar ne împărtăşim experienta de băutori-problemă atunci când suntem solicitaţi.

În comunitatea noastră sunt bărbaţi şi femei de toate vârstele, din cele mai variate medii sociale, economice şi culturale. Unii dintre noi au băut mulţi ani înainte de a-şi da seama de neputinţa lor în faţa alcoolului. Alţii au avut norocul să constate, mai devreme în viaţa sau în cariera de băutori, că nu mai puteau controla băutul.

Alcoolismul n-a avut pentru toţi aceleaşi consecinţe. Unii ajunseseră adevărate epave înainte de a deveni AA. Alţii şi-au pierdut familia, bunurile, respectul faţă de sine, devenind vagabonzi în marile oraşe. Iar alţii au zăcut de nenumărate ori prin spitale şi închisori. Au provocat daune serioase societăţii, familiilor lor, patronilor şi lor înşişi. Sunt printre noi oameni care n-au fost niciodată internaţi în spital sau la puşcărie: oameni care nu şi-au pierdut nici poziţia, nici familia. Dar chiar şi aceştia au ajuns să constate că alcoolul îi împiedica să ducă o viată normală. Când şi-au dat seama că nu mai pot trăi fără alcool, au căutat şi primit ajutor prin metoda AA.

Sunt reprezentate  în comunitatea noastră toate marile religii şi credinţe; mulţi dintre capii acestora au ajutat la creşterea comunităţii noastre. Există şi membri atei sau agnostici. Ca să devii AA, nu este necesar să aparţii unei religii sau să crezi într-o doctrină anume.

Ne uneşte o problemă comună - alcoolul. Prin întâlniri şi discuţii, şi ajutând împreună alţi alcoolici, ne menţinem abstinenţa şi ne învingem impulsul de a bea care ne-a dominat în trecut existenţa.

Nu ne credem singurii posesori ai răspunsului în problema alcoolismului. Ştim că programul AA dă rezultate pozitive în cazul nostru şi, cu puţine excepţii, l-am văzut acţionând asupra tuturor celor nou-intraţi printre AA care doreau onest şi sincer să înceteze băutul.

Printre AA am învăţat câteva lucruri despre alcoolism şi despre noi înşine. Încercăm tot timpul să ne păstrăm aceste lucruri proaspete în minte, deoarece ele par să fie cheia abstinenţei noastre. Pentru noi, aceasta a devenit necesitatea numarul unu.

Caută pe site

Întâlniri grupuri AA

  Vrei să participi la o întâlnire AA? Ai aici o listă a întâlnirilor AA din România!