Acest site foloseste cookie-uri pentru a ne ajuta sa oferim servicii de calitate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu utilizarea de cookie-uri.
>

Acest FAQ se adresează celor care abordează programul Alcoolicilor Anonimi pentru prima oară. Prin el am încercat să răspundem la întrebările cele mai  frecvente  pe care și le pun noii veniți – întrebări pe care ni le-am pus și noi înșine atunci când am accesat pentru prima oară comunitatea.

Sunt un alcoolic?

Dacă în mod repetat beți mai mult decât intențiuonați sau vreți să beți, sau dacă aveți pierderi de memorie când beți, atunci s-ar putea să fiți un alcoolic.

 

Numai dumneavoastră puteți decide. Nimeni din AA nu vă va spune dacă sunteți sau nu.

Ce pot să fac dacă mă îngrijorează băutul?

Căutați ajutor. Alcoolicii Anonimi vă pot ajuta.

Ce este Alcoolicii Anonimi?

Noi suntem o comunitate de bărbați și femei care ne-am pierdut capacitatea de a ne controla băutul și care ne-am aflat în tot felul de necazuri din cauza băutului. Încercăm – în majoritatea cazurilor cu succes – să ne creem o viață satisfăcătoare fără alcool. Pentru aceasta, am descoperit că avem nevoie de ajutorul și susținerea altor alcoolici în AA. 

Dacă merg la o întrunire AA, mă obligă aceasta cu ceva?

Nu. AA nu ține evidențe ale membrilor sau condici de prezență. Nu trebuie să dezvăluiți nimic despre dumneavoastră. Nimeni nu vă va deranja dacă nu vreți să reveniți.

Ce se întâmplă dacă întâlnesc cunoscuți?

Ei vor fi acolo din același motiv ca și dumneavoastră. Ei nu vor dezvălui identitatea dumneavoastră nimănui din afara comunității. În AA vă puteți păstra anonimatul atât cât doriți. Acesta este unul din motivele pentru care ne numim Alcoolicii Anonimi.

Ce se întâmplă la o întrunire AA?

O întrunire AA poate avea o varietate de forme dar la orice întrunire veți întâlni alcoolici vorbind despre ce a făcut băutura din viața și personalitatea lor, ce au făcut pentru a se ajuta pe sine și despre cum trăiesc astăzi.

Cum mă poate ajuta asta în problemele cu băutul pe care le am?

Noi cei din AA știm cum este să fii dependent de alcool și să fii incapabil de a-ți ține promisiunile față de ceilalți și față de sine că te vei opri din băut. Nu suntem terapeuți profesioniști. Singura noastră calificare de a-i ajuta pe alții să se recupereze din alcoolism este faptul că ne-am oprit noi înșine din băut dar băutorii problemă care ni se adresează știu că recuperarea este posibilă pentru că văd oameni care au reușit asta.

De ce continuă membrii AA să participe la întruniri după ce s-au vindecat?

Noi cei din AA credem că nu există vindecare pentru alcoolism. Noi nu putem să ne mai întoarcem la băutul normal iar capacitatea noastră de a sta departe de alcool depinde de menținerea sănătății noastre fizice, mintale și spirituale. Putem obține aceasta prin participare la regulată la întruniri și prin punerea în practică a ceea ce învățăm acolo. În plus descoperim că ne ajută să rămânem abstinenți dacă îi ajutăm pe alți alcoolici.

Cum pot deveni membru AA?

Sunteți un membru AA dacă și când decideți așa. Singura cerință de participare ca membru AA este dorința de a înceta băutul iar mulți dintre noi n-am fost convinși din tot sufletul deacest lucru, atunci când am abordat pentru prima oară AA- ul. 

Cât costă să fii membru AA?

Nu există taxe de participare sau cotizații pentru participare ca membru AA. De obicei, un grup AA face o colectă în timpul întrunirii pentru acoperirea cheltuielilor cum sunt chiria, cafeaua, etc., iar la toate acestea membrii sunt liberi să contribuie cu mai mult sau mai puțin după cum doresc.

Este AA-ul o organizație religioasă?

 

Nu și nici nu este aliată cu vreo organizație religioasă.

Cu toate acestea se vorbește mult despre Dumnezeu, nu-i așa?

 

Majoritatea membrilor AA cred că am găsit soluția la băutul nostru nu prin puterea voinței ci printr-o putere superioară nouă. Oricum, fiecare definește această putere după cum el sau ea dorește. Mulți oameni o numesc Dumnezeu, alții cred că este grupul AA în timp ce alții nu cred deloc în ea. În AA este loc pentru oameni de orice orientare a credinței sau necredinței.

Pot să-mi aduc familia la o întrunire AA?

Membrii familiei sau prietenii apropiați sunt bineveniți la întrunirile AA “deschise”. Discutați acest lucru cu persoana de contact locală. 

Ce sfaturi dați noilor membri?

Din experiența noastră, cei ce se recuperează în AA sunt cei care:

a)stau departe de primul pahar;

b)participă regulat la întrunirile AA;

c)caută compania membrilor AA care își mențin abstinența de mai multă vreme;

d)încearcă să pună în practică programul AA de recuperare;

e)obțin și studiază cartea Alcoolicii Anonimi. 

 

Cum pot contacta AA?

Sunați la 0770-CALLAA (0770-225522). La aceste telefoane răspund voluntari AA care vor fi bucuroși să vă răspundă la întrebări sau să vă pună în legătură cu cei care pot. Dacă nu dorești să contactezi telefonic AA-ul, puteți să ne scrieți în formularul de contact.

 

Intrebări

Probleme cu băutul?

Probleme cu bautul?

Vrei să faci ceva...

...în legătură cu băutul tău? Găsești aici informațiile de care ai nevoie

Mai multe...

Pentru specialiști

Informatii pentru specialisti

Ești un specialist?

... aici poți să găsești informații legate de Alcoolicii Anonimi

Mai multe...

Pentru Mass media

Informatii pentru mass media

Doriți să informați

despre recuperarea prin AA...? aici găsiți câteva date

Mai multe...

Pentru Aparținători

Informatii pentru apartinatori

Există un alcoolic în viața ta?

Găsești aici informații oferite de persoane care au trecut prin ce treci si tu acum. 

Mai multe...

Autentificare